Milí priatelia, máme za sebou už 4. Festival slovenských vín. Dúfam, že sa Vám akcia páčila, organizátori sa snažili zabezpečiť tie najlepšie dostupné podmienky a služby. Myslím si, že nadnes sa už Festival etabloval a našiel dôstojné miesto medzi najlepšími vinárskymi podujatiami na Slovensku. Svedčí o tom aj účasť špičkových vinárov, ale aj sortiment vín, ktorý prezentovali – naozaj sa nám podarilo dostať na úroveň, aby sa tam odprezentovali tie najlepšie slovenské vína. Určite boli prínosom aj prezentácie a degustácie syrov a čokolád, veríme, že sa oplatilo vystáť aj ten rad ktorý svedčil o veľkom záujme o tieto gastronomické špecialitky.
V mene organizátorov by sme chceli poďakovať vinárom, partnerom, ale samozrejme aj návštevníkom, ktorí svojou prítomnosťou prispeli k atmosfére a úspechu Festivalu. O rok sa stretneme v ešte priestrannejších priestoroch – veríme, že zachováte priazeň a záujem. Stretneme sa v apríli 2013!
Ako vídím pekne rastiete 🙂
Dobrý deň,
výber vinárstiev bol v poriadku, mne osobne nikto nechýbal, práve naopak. obohatením boli určite syry a čokolády. Vydarené podujatie.
Akcia bola velmi v pohode, musim vsak dat suhlas Danielke, co sa tyka vydychanosti vzduchu. Skoda je o to vecsia, ze sa neda sustredit na vino, a pri alkohole je vzduch naozaj devizou. Tie syry boli skor o tych slecnach, ktore boli velmi mile, len asi neboli pripravene na taku hekticku akciu. Ale verim, ze nabuduce budu lepsie vyzbrojene. Teraz len ako priklad, viem si predstavit na taku akciu salu alla PKO. Tam sa vzduch vydychat asi ani neda a atmosferu ma podla mna privetivejsiu ako Crown Plaza, ale to naozaj ako len priklad.
Akurat ma mrzi to, ze ten pan, co rozlieval vina od Frygyesa Botta, ich po case ponukal teple. Suvignon co mi nalial, mal asi 18 stupnov. Musel som mu opakovane pripominat aby vina chladil
Inac pridem aj nabuduce, ak budem zivy a zdravy 🙂
Festival bol uplne fajn, z vin sa najviac pacili tie stavnate cervene od Chateau Modra (Hron, Dunaj), tiez Alibernety (Strekov, Karpatska perla), rizling od F. Botta, Macik aj Ostrozovic na zaver boli wow.. K tym syrom: ja som tam isiel degustovat, co sa v pohode dalo, ten mlady par zo Slovenskej Lubce bol neskutocne prijemny a mali vynikajuce syry. Neprofesionalny pristup Mrva/Stanko nekomentujem, ale akcia zorganizovana na urovni. Asi najlepsia slovenska degustacia, pre znalcov je to tutovka.
Dobrý deň prajem,
ďakujem pekne za pozvanie na akciu. Akcia bola veľmi vydarená. Bola som prekvapená vysokou účasťou. V čísle 3/2012 bude z akcie napísaná krátka správa na prvých stranách časopisu aj s foto. … s úsmevom SN …
Dobry den,
Super akcia, široký výber vín plus vynikajúce syry, dúfam, že bude pokračovanie, držím vám palce. Vďaka aj za fotky o podujatí na webstránke.
Chodim na vsetky slovenske degustacie, musim povedat, ze tato je na naj- urovni. Bol som prvy rok, ale ak sa udrzi tato uroven a kvalitny vyber vinarov, budem chodit pravidelne.
Tak, ako už vo viacerých príspevkoch odznelo, akcia bola naozaj veľmi dobre zorganizovaná, prakticky niet čo vytknúť. Problémy s vydýchaným vzduchom alebo vyššou teplotou neboli určite zapríčinené veľkým množstvom návštevníkov. Na takýchto akciách ich obvykle býva ešte omnoho viac, ako som sa mohol napr. presvedčiť v pondelok vo Viedni na Wein Gourmet´s Italia (Merano Wein Festival), kde hustota návštevníkov na meter štvorcový bola určite vyššia než na slovenskom festivale a všetko prebehlo v pohode. http://www.meranowinefestival.com/de/programma/7361/
Ďalšia príležitosť presvedčiť sa, čo je to plná sála návštevníkov, bude v hoteli Radisson v Bratislave na prezentácii cca 80 vinárov z rakúskeho Burgenlandu a tak ako si túto akciu pamätám z minulých ročníkov, tak tam tiež nebolo až tak prázdno, aby sa tam dalo tancovať… 🙂
http://www.weinburgenland.at/userfiles//file/2012_BGLD_EinladungBratislava_210x100_slk.pdf
http://www.weinburgenland.at/userfiles//file/Teilnehmer%20Bratislava%20eng%C3%BCltig.pdf
Pokiaľ išlo o kvalitu vín na slovenskom festivale, tak mňa celkom príjemne prekvapili niektoré červené vína, na čo som z minulosti v porovnaní s bielymi vínami nebol zvyknutý. O to viac som ale zdržanlivý pri hodnotení bielych, pretože ak mnohé vína nemajú takmer žiadne senzorické charakteristiky tej-ktorej odrody, voňajú a chutia ako čokoľvek iné, len nie po tej odrode, z ktorej boli vyrobené (platilo najmä pre Sauvignon Blanc, čiastočne pre Rizling Rýnsky a Veltlíny…) tak asi nie je niečo v poriadku. Ešte že Tramíny a Muškáty si zachovali svoju tvár… 🙂 Taktiež, ak u nemenovaného vinára Chardonnay vonia a chutí ako Sauvignon Blanc a vinár je na to dokonca pyšný, tak neviem, čo si mám myslieť… Samozrejme, že sa našli u viacerých vinárov aj veľmi slušné biele, len ich percentuálny podiel z celkového počtu vín ma tak trochu sklamal.
Z vinárstiev ma zaujali dve viac, než tie ostatné – Bott Frigyes a Tokaj Macík…
Už dnes sa ale teším na festival 2013 ako aj na adminove prekvapenie na jeseň 2012… 🙂
Geneticky modifikovane kvasinky… 🙁 …a z Vlašáku, čierne ríbezle. Aj také už bolo. Ale ako akceptovateľný protipól je Veltlín zelený od Strekov 1075, kde z toho Veltlínu, ako si myslíme, že by mal vyzerať, nieje nič. Ale Tibor na to upozorňoval vopred, „..to nieje Veltlin, ale Strekov.“ Viem, že nie každému chutí, ale je to prírodné a poctivé víno, a ako filozofia to nieje na odsudenie 🙂
Bott je fajn, držím mu palce, nech mu to vydrží, a nech myslí už konečna viac na náš trh..
Mácik super, asi najkompletnejší vinár…
Tak s tým môžem len súhlasiť. Práve z toho dôvodu mi z bielych vín sadlo Chateau Modra s ich rizlingami a Skovajsa s veltlínom. Elesko malo tiež pekný rizling, ale na môj vkus sú ich vína dosť krátke a málo plné. Chvalabohu neboli na akcii Vinosadčania, ktorí sú na sauvignové rizlingy experti.
Bolo super 🙂
…ozaj, len teraz som si uvedomil, ze nebol Vintop Karko, preco nebol? Na neho som bol zvedavy…
Žiaľ, deň pred akciou oznámili, že neprídu… podľa doterajších skúseností to vyzerá tak, že vždy sa nájde jeden-dvaja, ktorí sa deň pred akciou rozhodnú neprísť. Vinárstva s takým neserióznym prístupom však eliminujeme a na ďalšie ročníky ich nebudeme pozývať. Drvivá vačšina vinárstiev má absolútne seriózny a korektný prístup, veľmi dobre sa s nimi spolupracuje a vidieť veľký záujem aj ochotu prísť.
….mate pravdu. Hlavne niektore vinarstva,ktore su za vodou a na taketo akcie sa pozeraju akoby zvrchu, tak tam rozhodne nemaju co robit. Je urcite dost novych vinarstiev, ktore si zasluzia odprezentovat sa na takej akcii ako je festival slovenskych vin. Tento fest je jedinecny, je totiz o nas.
Ako som pisal uz skor, ak budem zivy a zdravy, pridem aj o rok.
Abraxas: vdaka ze mate zaujem prist aj o rok – mozete si to oznacit: april 2013 🙂 (presny datum este upresnime).
Na obranu vinarstiev ktore su „za vodou“ musim povedat, ze naozaj drvivou vacsinou su velmi korektni, aj ti najznamejsi, komunikacia je s nimi velmi dobra. Myslim si, ze kvoli 1-2 vinarstvam nemozeme ich odsudit, prave naopak. Dohodnime sa tak, ze aj na buduci rok ponukneme kombinaciu „novych“ a „starych“, „malych“ a „velkych“ a myslim si, ze kazdy bude spokojny 😀
Dobrý deň, bol som včera na burgenlandskej degustácii, aj na festivale slovenských vín. Bol približne rovnaký počet ľudí, aj početne aj na meter štvorcový. U rakušanov som si musel kúpiť niečo pod zub, žiadne syry alebo čokálady, aj toľko skloňovaná klíma, vzduch bol na slovenskom festivale trošku lepšie riešené, a musíme povedať, že aj kvalitou boli vína lepšie než u rakúšanov. Výnimku tvorili sladké vína – u slovákov tam boli dobré Macik, Ostrožovič a Žitavské, u rakúšanopv celá paleta vinárstiev. Summa summarum, budúci rok opäť pôjdem aj na slovenský festival, a možno aj na burgenlandskú degustáciu, ale ak si mám vybrať, tak budem preferovať ten prvý.
…žial tento festival mi unikol, chcel som sa zamerat, len na par vinarstiev a ich frankovky. Vlani som bol, uprednostnil som sladke (bolo nieco cez 800 vin!) a neolutoval som. Sladkych maju naozaj vela a este aj dobrych 🙂