Mám rád fortifikované sladké vína, hoci otvorím ročne tak 2-3 fľaše. Väčšinou je to portské – ročníkové alebo ľahší Late Bottled Vintage – alebo Madeira. Mám však doma malú – 9-10 fliaš – kolekciu sladkých vín z Krymu, zakúpenú ešte pred ruskou okupáciou. Ide o vína zo slávneho vinárstva Masandra, ktoré bolo založené ešte za cárskych čias. Ak Vás zaujíma neskutočne „kľukatá“ história tohto vinárstva, prečítajte si náš článok – http://www.vinovino.sk/vino-a-viac/na-cestach-za-vinom/historia-vinarskej-kolekcie-massandry-krym/.
Rozhodol som sa otvoriť fortifikovaný Muškát – konkrétne „Muskat bylij červonogo kamenju“. Farba jemná oranžová, vôňa neskutočne príťažlivá – datle, pomarančová kôra, hrozienka, karamel.
Chute: tekuté-sladkasté-hladké hrozienka ako základ… tie sú dopĺňané pomarančovou kôrou s cukrom, datľami, karamelom.
Rovnováha úplne v poriadku, acidita pekne balansuje cukor, osvieži víno, ktoré pôsobí menej ťažko.
Koncentrované, ale nie husté, pomerne ľahko pôsobiace víno.. v porovnaní s portskými napríklad pôsobí ľahšie aj menej husto.. pripomína mi to zďaleka Muscat of Alexandria od Jorge Ordóñez z Malagy.
Štýlovo fortifikované, ale v žiadnom prípade nie to lacné, hrubé, neohrabané víno, ktoré sa predáva často ako „Masandra“ ale je to len do omáčky.
Jedinečný štýl, špecialitka. Skúste, neoľutujete.
Hodnotenie: 3,5 – 4 hviezdičky
Ako hodnotíme
Potenciál: 10-15 rokov, možno aj viac
Cenová kategória: 20-25 Eur (závisí to od aktuálneho kurzu ukrajinskej grivny)
Pridaj komentár