Morava patrí z pohľadu geografickej vzdialenosti k najbližším vinárskym regiónom k Bratislave a Slovensku. Od nášho hlavného mesta sa prvé moravské vinárske dediny nachádzajú približne 70 kilometrov, čiže len trošku viac ako 30 minút, navyše po diaľnici. Popri vínach sa na Južnej Morave nachádzajú aj pamiatky UNESCO, dvojica Valtice – Lednice. Ich návšteva je takmer povinná pre každého, kto sa „motá“ okolo.
„Vinařská oblast Morava“ zahrňuje 96 percent plochy registrovaných viníc v Českej republike. Čo sa týka klimatických podmienok, moravskí vinári sú v podobnej situácii ako ich slovenskí kolegovia: Morava sa nachádza na severnej hranici územia kde sa ešte dá pestovať hrozno v patričnej kvalite. Klimatické podmienky majú samozrejme výrazný vplyv aj na odrodovú skladbu ako aj na charakter moravských vín. Najlepšie vína by sa teoreticky mali vyrábať z bielych odrôd, kým v prípade červených vín by mohli byť podmienky najvhodnejšie pre Pinot Noir/Rulandské modré (či je to naozaj tak, posúďte sami počas degustácií). Pod vplyvom klimatických podmienok sa vyrábajú skôr aromatickejšie, svieže vína s vividnou aciditou a menej robustným telom. Zaujímavosťou je obľuba našich západných susedov v polosuchých až polosladkých vínach, ktoré sú nadpriemerne reprezentované v pomerne širokej škále vín.
Podobne ako na Slovensku, aj v Čechách majú svoj „salón“ – Salon vín České republiky. Každoročne sa na malebnom valtickom zámku prezentuje stovka vyselektovaných vín. Či naozaj sú tie najlepšie, čo sa za Moravou vyprodukuje, to nechám na diskusiu – vždy sa však tam objavujú podobné polemiky v tejto súvislosti ako u nás.
Vinárska oblasť Morava sa delí na štyri podoblasti-subregióny: Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácka.
Znojemská podoblasť je domovom najmä aromatických bielych vín. Hlavnou odrodou je Veltlínske zelené, popri tom však nájdeme aj Rizling rýnsky, Pálavu („domáca“ – česká-moravská odroda), biely Sauvignon, Pinot gris (Rulandské šedé) a Muller Thurgau. Z červených odrôd treba pripomenúť predovšetkým Pinot Noir a Frankovku modrú. K najdôležitejším miestnym vinárom patria Rajhradské klášterní vinné sklepy, Lahofer, Vinařství Trpělka a Oulehla, Vinné sklepy Lechovice.
Velkopavlovická podoblasť sa nachádza južne od Brna, medzi moravským hlavným mestom a Břeclavom. Je najdôležitejším subregiónom z pohľadu červených vín (napríklad Modrý portugal). Popri červených vín však sú nepochybne dôležité biele, najmä moravský evergreen, Veltlín, ďalej Pinot gris a aromatické odrody (Tramín, Pálava, Muller Thurgau a Muškát moravský). Najpopulárnejšie sú vína od vinárstiev Esterka, Zezula, veľkopriemyselné Habánske sklepy, Patria Kobylí, Jedlička a Novák, Tetur, všadeprítomné Templářské sklepy (aj keď to určite nie je to najlepšie čo Morava vyprodukuje…), Bíza, Veverka, Proqin, Rosenberg, U Kapličky, Zaječí, Víno Podivín, atď.
Slovácka podoblasť sa nachádza na juhovýchode, tesne na sever od našej Skalice. Podľa miestnych je najmenej kvalitným subregiónom Moravy. Miestne podmienky sú dosť rozmanité, z tohto dôvodu aj miestne vína sú štýlovo celkom heterogénne. Nájdete tu rôzne odrody, od Rizlingu až po Zweigeltrebe, ako aj v obci Moravská Nová Ves vyšľachtenú novú modrú odrodu Cabernet Moravia. V tomto subregióne bola mimochodom vyšľachtená aj odroda Muškát moravský, ktorý je známy a populárny aj na Slovensku. Z miestnych vinárov a vinárstiev spomeniem Neoklas, Rodinné vinařství Košut, Súkal, Spielberg, Dufek.
Mikulovská podoblasť sa nachádza tesne za česko-slovenskými hranicami, na západ od diaľnice Bratislava – Brno. Valtický zámok aj so svojim Salónom nájdete v tejto oblasti, podobne ako aj najstaršiu vinársku školu v Českej republike. K najpopulárnejším odrodám Mikulovskej oblasti patria „Vlašák“, Rulandské biele, Chardonnay, Veltlín, Tramín, už spomenutá Pálava, ako aj Aurelius. Z miestnych vinárstiev sa oplatí zapamätať mená Nové vinařství (majú veľmi zaujímavý reduktívny rizling…), Reisten, Sonberk, Gotberg, Chateau Lednice, Vinné sklepy Valtice.
Ivan povedal
Znojemská podoblasť má v rámci VOC hlavné 3 odrody: Veltlínske zelené, Rizling rýnsky a Sauvignon.