Po dlhšej prestávke sme sa rozhodli oživiť tradíciu publikovania rozhovorov s poprednými slovenskými vinármi. Ako prvý v tomto roku prichádza Roman Košťál od vinárstva VINKOVA. Jeho barikovaný Alibernet, ročník 2007, mal veľký úspech (aj čítanosť) na tejto stránke. Veríme, že podobný úspech bude mať aj tento rozhovor…
1. Váš prvý zážitok s vínom a kedy ste sa začali profesionálne zaoberať s vínom?
1986, Otcova vínna pivnica v centre Bratislavy na Medenej ulici .. ..strmé schody, krásna vôňa vína a dreva. S vínom sme sa začali profesionálne zaoberať od roku 1989, ktorý je zároveň aj vznikom našej firmy VINKOVA.
2. Ktorá je Vaša obľúbená odroda?
Rizling rýnsky 1A trieda, dá sa s nej vyrobiť excelentné, osviežujúce víno s nádhernou vôňou a dlhou perzistenciou.
3. Ako by ste hodnotili ročník 2009 a ktoré boli podľa Vás najlepšie za posledných 10 rokov?
Extraktívne silné vína s veľkým potenciálom. 2000, 2002, 2006.
4. Ktoré odrody sú podľa Vás najperspektívnejšie na Slovensku?
Veltlínske zelené a Rizling vlašský, sú to tradičné slovenské odrody, ktoré majú v reprezentácii slovenských vín veľký potenciál.
5. Odkiaľ pochádza hrozno z ktorého vyrábate víno?
Hrozno roky vykupujeme od zmluvných družstiev Malokarpatskej, Južnoslovenskej a Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Hrozno je dopestované podľa našich špecifikácii s riadeným zberom do prepraviek.
6. Najdôležitejšie odrody u Vás a sortiment Vašich vín?
R.R.,C.S. CH,F.M.,R.Š, AL, RM, TČ, Devín, Svätovavrinecké, Neronet . Naše červené cuvée BIG GEORGE (RM+SVČ+Neronet).
7. Na ktoré ocenenie ste najviac pyšný? Ak by ste si mali vybrať jediné víno, ktoré by reprezentovalo Vaše vinárstvo, ktoré by to bolo?
Šampión medzinárodnej výstavy Vinoreuve Prag Trophy – Cabernet Sauvignon ROSÉ 2007, podávalo sa aj pri príležitosti návštevy holandskej kráľovnej Beatrix na Slovensku. Nemôžem nespomenúť ALIBERNET 2007 barrique, ktoré malo na druhej najväčšej výstave na svete AWC Vienna 2008, 92,8 boda a bolo aj v mastertastingu o šampióna kategórie ostatných červených vín zo sveta, ktorá mala silné zastúpenie.
8. Vaše najdôležitejšie ciele?
Pestovanie netradičných odrôd vínnej révy vo vlastných vinohradoch
9. Vaša obľúbená kombinácia víno – jedlo?
Talianska kuchyňa s ľahkým bielim vínom, viem si predstaviť aj ľahké letné jedlo na terase pri vode s dobre vychladeným , osviežujúcim Cabernet sauvignon ROSÉ ročníka 2009 a jahodami.
10. Vaše obľúbené zahraničné víno z okolitých krajín (Rakúsko, Maďarsko alebo ČR)?
Gruner veltlíner classic od Renate Schuster, Cuvée Big John od Scheibelhoffera
11. Vaše obľúbené zahraničné víno mimo nášho regiónu?
Sauvignon blanc 2006 Saint Clair z Nového Zélandu.
12. Aké víno otvoríte na Štedrí večer a aké počas osláv Vašich narodenín?
Rizling rýnsky 1993 Vinkova archív na Vianoce, Poseidon sekt extra brut 1998 Vinkova archív počas narodenín.
13. Váš názor na vinovino.sk?
Sme radi, ste kvalitná doména so spätnou väzbou od návštevníkov, podporujúca a propagujúca vinárov a vinárstvo na Slovensku. Tešíme sa na druhý Festival slovenských vín v Crowne Plaza 17. apríla 2010.
taký dobrý „internetový rozhovor“ 🙂 je to pochvala 🙂
privítala by som aj ďalších vinárov, Macik, Bott, Handzuš, atď.
ďakujem, trafili ste 2/3 🙂 na odpovede čakáme od pána Macika a pána Handzuša, a vyriešime aj rozhovor s pánom Bottom.
V prvom rade by som rád pozdravil touto formou Košťálovcov. Držím palce. Perfektné vínka. No admin prepáčte, za to meškanie odpovedí na Váše otázky. Dnes som Vám to poslal. Pozdravujem všetkých a teším a už na 2.festival v Crown plaza. Salve vini.
som rád že pánovi Košťálovi chutí Big John, je to jedno z najoceňovanejších vín v Rakúsku, super pomer cena-kvalita, bodovalo aj na Slovesku a vyhralo kategóriu cuvée v HORECA víno someliérov.
Mimo couveé a alibernetu robia aj neskutočmé Rosé Cabernet sauvignon z Čeboviec. 🙂 pravideľne každý rok patrí k najlepšim rosé na slovensku,ale i v zahraničí
už je 2009,ale ešte som nechutnal
Nooo…..kupáž Big John….hm, no tak pre tých, čo s vínom začínajú môže byť. Nič proti chutiam, ale toto víno znalcovi naozaj nemá čo ponúknuť a u viacerých rakúskych vinárov sa pri zmienke o ňom vylúdi tajomný úsmev na tvári. Jeho cena za posledné 4 roky vzrástla min. o 20% ( z dvora ). Mne tým len p. Košťál naznačil, čo môžeme od jeho vín očakávať. Samozrejme s úctou k jeho práci.
milý Josato, tak asi všetci z odborných komisií v rakúskom salóne vín len začínajú, alebo na AWC Vienna, kde dosiahlo víno 90,4 b, sú tiež nejakí začiatočníci však? Cenu diktuje trh- kde je dopyt tam môže rásť aj cena…
Držím pánovi Košťálovi všetky palce aby sa mu darilo a aby mal čo len do polovice toľko úspechov s jeho kolekciou ako má Big John
Máte pravdu, pre niekoho sú merítkom súťaže.
Pôvodný príspevok bol o p. Košťálovi a diskusia sa zrazu zvrtla na Big John. Nechcel by som vyrývať, skôr len položím básnickú otázku. Čo je AWC Vienna? Asi najväčsí salón vín tohoto druhu na svete, kde sa v tej kvantite niekedy ťažko darí oddeliť zrno od pliev. Doteraz som nestretol ani jedného významnejšieho rakúskeho vinára, ktorý by sa chválil umiestnením alebo hodnotením v AWC. Určite ako fanúšik rakúskych vín viete, že ďaleko významnejšie a váženejšie sú hodnotenia Falstaff, Vinaria, ako aj „Salon“ pre začínajúcich vinárov, resp. nové vína; uznávané sú hodnotenia, ktoré publikuje Helmut O. Knall. Len pre objektívnosť pár čísel:
Spomínaný H.O.Knall hodnotil za ročník 2006 149 červených cuvée, Big John sa umiestnil na 113. mieste,
Falstaff hodnotil 404 cuvée, Big John obsadil 332. miesto s 87 bodmi, pričom pod 85 bodov sa prakticky už nehodnotí.
Vo „veľkom“ katalógu Falstaff pri mene Scheiblhofer nie je vôbec zmienka o Big John.
Ja osobne moc vína od tohoto vinára nepoznám, nechcem ich teda hodnotiť ani kriticky posudzovať. Ale isté je, že je to dobrý vinár, ktorý si ale svoju slávu získal úplne inými vínami ako je BJ.
Preto sa domnievam, že je namieste viac objektívnosti a menej zaslepeného obhajovania niečoho, čo sa asi obhájiť nedá…
Pan Blazicek, podla Vas je 90,4 bodov z AWC Vienna velmi velky uspech? (neberte to v zlom, zaujima ma Vas nazor)
podla lotusa to uspech je.. a vie o com hovori!!
som rad ze sa rozprudila debata, aj ked na inu temu.
Hned na zaciatok by som chcel povedat ze nechcem slepo obhajovat BJ alebo ine vino. Vino, chute a hodnotenia su vzdy subjektivna vec. Nepochybne su aj lepsie cervene vina, ale BJ aj po 20 rokoch vyroby ma dobry pomer cena-kvalita. Treba porovnavat vina v jednej cenovej kategorii. Nie len hodit do placu ze su aj ine zaujimavejsie Zoberte si vina za 12€ a porovnajte, napr. aj so slovenskymi. Samozrejme ze sa neda porovnavat napr. s velkymi Bordeaux, alebo podobnymi vinami, ktore bezny clovek pije iba na ochutnavkach alebo raz za zivot lebo stoja nad 100€
George,
Podla mna90,4 b. je uspech. Iste mi date za pravdu, ze kazdy uspech sa ceni. Podla mna ovela vacsi uspech je ale to, ze Scheiblhofer sa stal uz piaty rok vinarom roka a z 24 vzoriek ziskalo 17 zlato. Iste, niektori budu oponovat, ze je to taka a taka vystava, nie kazdy vinar tam dava vzorky a podobne. Je to pravda, nie kazdy vinar sa sustredi na vsetky vystavy. Najuznavanejsou trofejou rakuskych vinarov je podobne ako u nas je uspech v salone vin. Tam kazdorocne sa zucastnuju vina aj renomovani vinari ci chcu ci nie, lebo system je vyradovaci uz od regionalnej urovne podobne ako play off.hodnotenych je cca 7500 vin. Nakoniec komisia, kde nesmu byt samotni vinari vyberu vytazov jednotlivych kategorii. Tento rok sa podarilo Scheiblhoferovi vyhrat v 3 kategoriach co sa doteraz v historii nepodarilo vyhrat ziadnemu vinarovi. Pozri: http://www.weinausoesterreich.at/archiv/2009/download
/salon_sieger_auserwaehlte2009.pdf
Na poznamku josata: sutaze vin su dolezitym marketingovym nastrojom, meritko pre vinara je predaj a zaujem o jeho vina. To iste plati pre mna. Vystavy su aj dobrym kompasom pre ludi laikov, ved to vidime na SK , tu sa predavaju len vina ktore su oblepene medailami.
Pan Rudy, nic v zlom, ale HO Knall je kontroverzny znalec vina, ktori si rad necha od vinarov aj zaplatit…
Na internete ma webovu stranku a po 3 krat vydava bedeker najlepsie rakuske cervene vina ale na trhu tento nema velky vyznam takisto ako u vinarov.
Falstaff a Vinaria maju najvacsiu vahu v posudzovani vina a su aj nezavysli. Lenze napr. ako spominate Falstaff nerobi ranking vin, takze neviem kde ste to zobrali. Takisto mozu posudzovat vina ktore tak vinari poslu, takze ked tam nie su vzorky automaticky sa nezobrazia pri vysledkoch. Scheiblhofer dava vacsinou vina od syna Ericha.
otvoril som si prednedavnom alibernet od vinkovi, ale musel som ho vyliat 🙁
Bolo korkove a nedalo sa pit, co uz smola, stava sa. Takze ani neviem zhodnotit
Pán Blažíček, priznám sa, že som od Vás očakával podobnú reakciu. Dokonca v prvom odstavci ste presne trafili klinec po hlavičke… Keby ste na začiatku tejto diskusie napísali napr: „Big John je seriózne víno pre menej náročnú klientelu, ktorá nie je ochotná zaplatiť za fľašu viac než 10,- Eur“ – alebo niečo v tom zmysle, tak by možno žiadne diskusia nebola. Ale oháňať sa oceneniami a medailami bez zdôraznenia výborného pomeru cena/kvalita bolo kontraproduktívne, i keď z Vášho pohľadu určite výborná reklama, pretože si nespomínam, že by na tomto fóre ktorékoľvek víno bolo tak rozpitvávané. Priznám sa, že si ho pri prvej návšteve Rakúska mienim kúpiť aj ja, aby som vedel, o čom to víno naozaj je…
A ešte k tým oceneniam – tie sa vzťahujú vždy na víno konkrétneho ročníka, o rok môže byť situácia iná. Vy nemáte problém spočítať ocenenia za 15 rokov a týmito argumentovať. Ale čo ak je aktuálny ročník mizerný? Oceneniami uvádzate kupujúceho v tomto momente do omylu. Nakoniec, ak si dobre pamätám, všetky vína vo Vašom internetovom shope sú uvedené bez ročníkov, čo považujem za prejav amaterizmu. Ja viem, na Slovensku sa dlho vína delili na biele a červené, neskôr si zákazník začal všímať odrody, krajinu pôvodu, výrobcu, ale ročník bol stále nepodstatný. No verte, že ľudí, ktorých ten ročník zaujíma možno viac než si myslíte, stále pribúda…Možno námet na vylepšenie Vašej stránky…?
Ak ste pozorne čítali môj príspevok, tak uznáte, že som neobhajoval p. Knalla, len som sucho uviedol výsledky jeho hodnotení. To, či si za ne necháva zaplatiť alebo nie, to neviem a ani nechcem posudzovať, ale isté je, že je uznávaný doma i v zahraničí – stačí sa len trochu „potúlať“ po zahraničných stránkach a fórach. Nakoniec i doma máme významného hodnotiteľ, ktorý si vraj necháva za všetko zaplatiť a jeho hodnotenia slovenská vinárska verejnosť takpovediac žerie…:-)
Čo je AWC? Súťaž s najväčším počtom zúčastnených vína na svete a organizátori si práve na tomto primáte zakladajú, a preto sú poplatky za prihlásené vína viac než symbolické práve s cieľom pritiahnuť „celý svet“. Zaujímavé pritom je, že viac než 12% zúčastnených vín získava zlatú medailu, t.j. takmer každé 8. zúčstnéné víno. Nepripadá Vám to trochu inflačné? Pritom medzi zúčastnenými vínami chýba takmer celá rakúska špička, zrejme to nepotrebujú. Ja som dodnes nevidel jedno jediné špičkové rakúske víno s nálepkou AWC, ak ju aj dostane, tak si ju zrejme radšej nenalepí, lebo to pre nich nič moc neznamená, na rozdiel od slovenských vín, u ktorých sa niekedy nedá prečítať samotná etiketa, tak sú nimi oblepené…
Ďalej – hodnotiace komisie sú medzinárodné a omnoho menej konzistentné než komisie napr. u Falstaff, potom je predpoklad, že aj hodnotenia sú menej konzistentné. Hodnotenia vín v priebehu pár sekúnd budú vyzerať asi ináč, ako napr. starostlivo vyhodnocované vína na domácej scéne bez časovej tiesne…Takto by som mohol pokračovať ďalej, ale nechcem ísť príliš do detailov.
Vinára roka tu získava vinár za priemer známok z 10 hodnotených vín, čo znova nepriamo nabáda súťažiacich poslať čo najviac vzoriek. Mnohí ale prihlásia len 2-3 svoje najlepšie vína, v tomto prípade ale nemajú šancu proti kvantite (aj keď uznávam, že tých 10 vín u víťaza musí mať svoju kvalitu). Tak či tak je to víťazstvo len v 2. lige, 1. liga a extraliga sa hrá na iných štadiónoch.
Falstaff je viac hodnotením najmä vinárov s celým sortimentom ich vín, než hodnotenie jednotlivých vín. Scheiblhofer sa nachádza niekde v strede súťažného poľa najmä vďaka svojim 90 a viac bodovým jednoodrodovým vínam (CS, Merlot, Syrah), jeho cuvée za nimi ďaleko zaostávajú. Dokonca i Cuvée Legends je o niekoľko „konských dĺžok“ pred Big John napriek tomu, že je cenove len nepodstatne drahšie od neho.
Falstaff hodnotí jednak vína, ktoré im vinári pošlú, ale aj celoročne sleduje domácu scénu, ochutnávaním a hodnotením vín aj bez vedomia vinárov. Tu sa naozaj objavia všetky top vína, len neviem prečo u vín od Scheiblhofera v katalógu Big John chýba…?
A kde som vzal to poradie? No jednoducho som si zoradil vína podľa získanej bodovej hodnoty a ak aj pripustím, že v rámci 87-bodových vín je ťažko povedať, ktoré víno bolo lepšie, tak korigujem – Big John obsadil pozíciu medzi 290. a 360. miestom z celkových 404 vín. Vychádzal som ale z toho, že v katalógu sú vína zoradené od najlepšieho po najhoršie a tam bol Váš Big John na 332. mieste. Ospravedlňujem sa za túto nepresnosť.
Spomenuli ste Salon – určite viete, že je to šanca hlavne pre začínajúcich vinárov, z ktorých mnohí nefigurujú ani medzi 500 najlepšími vinárstvami Rakúska a tí známejší alebo aj špičkoví vinári tam nikdy nejdú so svojimi top vínami, ale práve s tými, ktoré sú menej známe alebo úplne nové v ich sortimente (samozrejme, výnimka môže potvrdzovať pravidlo). Prípadný úspech na tomto salóne je vlastne vstupenka na prechod z krajskej súťaže do celoštátnej, tie vína sú zrazu na očiach a všimnú si ich napr. aj hodnotiace komisie Falstaff, či iné v top kategórii. Viackrát som sa tejto prezentácie za posledných 10 rokov zúčastnil, viem o čom píšem.
p. Blažíček, podla mna to s chvalou vinarstva Scheiblhofer prehanate. na AWC 09 boli aj slovenske vinarstva a konkretne jedno o ktorom sa uz pisalo tam malo priemernu znamku (ked zoberiem priemer vsetkych ich hodnotenych vin) 90,36 bodov.
George, na všetkých serióznych svetových vinárskych fórach je vlastná reklama zakázaná a ak sa taký príspevok objaví, administrátor alebo moderátor túto samoreklamu bez milosti vyradí. Výnimku predstavujú prípady, keď je prispievateľ ochotný za takúto reklamu správcovi fóra zaplatiť vo forme sponzorstva a táto informácia je aj pri príspevku uvedená…
p. Rudý, P. Blažíček, George: žiadne sponzorstvo sa neriešilo 🙂 nechám na svedomie každého čo a z akých dôvodov napíše – samozrejme až kým nezačne ohovárať/osočovať iných, a najmä bez toho aby sa podpísal.
ja nenarazam na moznu skrytu reklamu. sam som na spominane vinarstvo zvedavy a pojdem si zakupit par flias na ochutnanie, ale vadila mi prilisna glorifikacia vinarstva.
George, pitali ste sa ma na moj nazor ci je 90,4 b uspech. odpovedal som vam. Keby ste sa ma spitali na nazor ci mal slov. vinar uspech takisto by som vam odpovedal ze ano, ze je to obrovsky uspech a je na velmi dobrej ceste. S tou chvalou je to tak, ze som reagoval len na ine prispevky.
Pán Rudy,
Mate pravdu, mal som hned na zaciatku spomenut, ze to vino ma vyborny pomer hodnota-cena, lebo ono nie je problem kupit spickove vino za 50€ ale v dostupnych cenach pre vacsinu milovnikov vin. Mozno by tato diskusia vobec nebola. Ale nedalo mi reagovat na prispevok Josatta, ktory sa mi zdal trochu dehonestujuci voci vinu a aj voci p. Kostalovi. Tymi hodnoteniami som chcel len zdoraznit, ze to vino predsa nemoze byt zle… Nikde som tu netvrdil, ze je non plus utra. Je vela vin ktore su lepsie, maju lepsie vysledky atd. Dokonca aj sam Scheiblhofer ma vina, ktore su lepsie. Ale este raz treba porovnavat hrusky s hruskami a v tej cenovej kategorii je ok, nemyslite?
Rad vas pozvem na ochutnavku vin z Burgelandu (admin) aby ste si urobili mienku. Mozete to ponat ako porovnanie, alebo predjedlo ku festivalu slovenskych vin o den neskor v byvalom Forume.
Pan Rudy ja by som, na rozdiel od vas ale nemal odvahu diskutovat o vine ktore som nedegustoval. Ale to som ocakaval. Okrem toho Vas prispevok ma mnoho nepresnosti, ktorymi zavadzate citatela. Salon nie je sanca a ani vytah dostat neznamich vinarov na vyslnie. Je to najobjemnejsia sutaz rakuskych vin a vina sa tam kvalifikuju aj podla vysledov v jednotlivych krajoch a jednotlivych kategorii, kde sa samozrejme zucatnuju aj renomovani vinari s renomovanými vinami. Uvediem zopar prikladov, pre serioznost tieto vina NEMAM v ponuke. V Salone 2009 sa nachadza napr. Pinot Noir od Paula Achsa, co je jeden z najlepsich „cervenych“ vinarov Rakuska (3. miesto Falstaff Grand Prix), dalej su tam zastupni vinari ako Loimer, Emerich Knoll, Rudi Pichler, Franz Hirtzberger, Kurt Lagler, Alzinger atd. Takze ziadni novacikovia, alebo nove odrody. Takisto viem o com hovorim, lebo prednedavnom som pisal o salone clanok do Vinoteky a informacie, koncept mam z prvej ruky. Ak je zaujem poskytnem dalej. Rak. Vinu sa aktivne venujem asi 9 rokov. Dalsia vec je ze ziadny vinar nejde s vinami ktore nepotrebuje zviditelnit na sutaz. Priklad: ani Mrva neda ruzove vino ktore vyhralo napr. vo Francuzsku na inu sutaz. Takisto Falstaff: Falstaff odoberam uz 7 rokov a viem, ze nehonoti namatkovo, bez vedomia vinarov,ale len to co zasle vinar. Ved by to bolo divne, ked maju dostatok vin na rozne hodnotenia, ktore im vinari zasielaju aj bez vyzvania aby chodili, povedzme niekde po vinotekach a namatkovo by skusali nejake vina… Okrem toho organizuju kazdorocne Gruner Veltliner Gala a Rotweingala, kde sa predstavuju a su pozvane najlespie vinarstva. S tym poradim z vasej strany to nebudem komentovat.
Pán Blažíček, prečítajte si pozornejšie moje príspevky. Sám som zdôrazňoval, že víno, ktoré nepoznám, nechcem hodnotiť, ani kriticky posudzovať (a ani som tak nerobil). Zapojil som sa do diskusie v momente, keď ste začali argumentovať úžasnými úspechmi a bodovými hodnoteniami a keďže to s tými bodmi nebolo celkom tak, ako ste tvrdili, tak som reagoval. A príspevok od Josata považujem za jeho osobný názor, ktorým ale presne vystihol podstatu tejto diskusie – jednoduché víno pre menej náročného zákazníka, ktoré sa ale snaží masívnym zviditeľňovaním sa na všetkých súťažiach presvedčiť spotrebiteľa, že je niečo iné. A to je zrejme to, čo vyludzuje tajomné úsmevy na tvárach rakúskych vinárov. Napísal svoje poznatky bez akéhokoľvek znevažovania.
Salon – napísal som len, že špičkoví vinári tam nejdú so svojimi top vínami, ale s menej známymi alebo novými v sortimente (teda tými, ktoré potrebujú zviditeľniť, a preto idú s nimi na súťaž, tie špičkové sa predávajú samé aj bez súťaží), nehovoril som o nových odrodách a nakoniec v zátvorke som uviedol, že výnimka potvrdzuje pravidlo. To, čo uvádzate, sú tie výnimky, ktoré predstavujú len malé percento spomedzi zúčastnených vín a vinárov – takže sa v podstate zhodujeme.
Nerozumiem celkom dobre, prečo by Mrva nedal úspešné víno aj na inú súťaž…? A ak by to tak aj bolo, prečo u Big John obhajujete, že vymetá súťaže ako na bežiacom páse? Ako ináč by získal 250 medailí za 15 rokov? Akosi mi to nedáva logiku…
Falstaff samozrejme hodnotí aj iné vína, ako tie, ktoré sú im predložené. Im totiž záleží na hodnotení komplexného profilu vinára a nie len jeho špičkových vín, ktoré im ten ktorý vinár zašle. Ak by niekto poslal napr. len jedno víno, tak na základe tohoto hodnotenia by si ich čitateľ neurobil žiaden obraz o vinárovi – a to je práve to, čo Falstaff svojmu čitateľovi chce poskytnúť. To moje poradie nemusíte komentovať – to nie je moje poradie, ale poradie Falstaff…stačí si prečítať.
Ja sa rakúskym vínam venujem 15 rokov, ale ani v najmenšom sa nepovažujem za odborníka alebo špecialistu. Pretože čím viac tie vína spoznávam, tým viac vidím, aká je to komplexná a nekonečná problematika. Okrem toho, vývoj ide takým tempom dopredu, že je niekedy dosť problematické tento vývoj sledovať. Ale o to viac je to zaujímavé…
Z Vašich článkov si pamätám len na jeden o Weinakademie Rust, ktorý mimochodom obsahoval viaceré mylné informácie a nepresnosti, ďalšie som nezaregistroval. O koncept k článku o Salon mám záujem. Vezmite ho so sebou na prezentáciu vín z Burgenlandu, zastavím sa pri Vašom stánku…
Pán Rudý, myslím, že diskusia na horeuvedené víno je úplne zbytočná. Podľa mňa- možno to ale zle intepretujem- ste si zaškatuľkovali ako píšete jednoduché, pričom ste ho neskúsili a nedegustovali.
Zaujímalo by ma, ohľadom vínnej akedémie aké mylné informácie som písal v článku, nie som si toho celkom vedomý. Nepovažujem sa za odborníka, vychádzal som z osobných skúseností- navštevujem osobne vínnu akadémiu v Ruste a článok som prediskutoval a dal verifikovať s PR oddelením vínnej akadémie. Možno to prediskutujeme keď sa stretneme …(admin: myslím si, že v doterajších komentároch ste už okolnosti vášho stretnutia dostatočne objasnili – moderoval som to, aby sa nepovedalo, že je tu skrytá reklama – vo všeobecnosti budem prísnejší na tieto veci v budúcnosti. ďakujem za pochopenie)…
S pozdravom a veľa dobrého vína želám.
Pán Blažíček, víno som si možno zaškatuľkoval, ale na základe overenej logiky. Rakúske vína, takmer bez výnimky, majú jasnú, zreteľnú a dobre čitateľnú cenovú štruktúru, na základe ktorej sa dá spoľahlivo víno „zaškatuľkovať“ skôr, ako otvorím fľašu. Tu sa mi snáď ani raz nestalo, že by víno za 5,-Eur očarilo a tvárilo sa ako 20-eurové a naopak, ak víno stojí povedzme 20-25,- Eur, tak už má zvyčajne aj čo ponúknuť. Táto logika, žiaľ, nefunguje takto spoľahlivo u vín napr. z Francúzska, Talianska, Španielska…, neraz som narazil na lacné vína, ktoré ohúrili, ale ešte častejšie na drahé vína, ktoré totálne sklamali. Našťastie je Rakúsko v tomto ohľade veľmi transparentné a spoľahlivé.
Ale aby som bol objektívny, už som si kúpil Big John, 10,90 Eur vo vinotéke Weinwerk v Neusiedl am See. Víno ma nijak neprekvapilo – ani v pozitívnom, ani v negatívnom slova zmysle. Vo fľaši bolo presne to, za čo som si zaplatil. Na základe tejto skúsenosti ale nevidím najmenší dôvod, aby som čokoľvek z toho, čo som písal v minulých dňoch odvolával alebo akokoľvek korigoval – moje očakávania sa v podstate naplnili. To, o čom diskutujeme už niekoľko dní, dokázal Josato vo svojom príspevku z 1.3. veľmi výstižne vyjadriť dvoma vetami… Z mojej strany obdiv a 100%-ný súhlas.
Weinakademie Rust: Vo svojom článku píšete, citujem: „Po úspešnom absolvovaní týchto dvoch kurzov (nadstavbové vzdelanie), ktoré majú akademickú úroveň, má absolvent možnosť vykonať skúšku a získať akademický titul Weinakademiker“. To ale nie je pravda. V čase písania toho článku ste ešte asi nemali abslovovanú nadstavbu, lebo ináč by ste vedeli, že na jej konci nedostanete žiaden titul, po skúške dostávate len potvrdenie o absolvovaní kurzu. Od tohoto momentu je cesta k titulu Weinakademiker ešte nekonečne dlhá a obtiažna….
Ďalej píšete o vzdelávaní na úrovni Wine & Spirit Education Trust (WSET). Píšete, že ukončením tejto skúšky dostanú absolventi diplom WSET. Tento názov sa používa výlučne v krajinách, v ktorých prebieha výučba v anglickom jazyku (Londýn, USA…). V nemeckej zóne, t.j. Rust (Rakúsko), Geisenheim (Nemecko) a Wädenswill (Švajčiarsko) sa pre tento titul používa názov Weinakademiker. To znamená, že tieto dva, podľa Vás rôzne stupne výučby, sú vlastne jedno a to isté… Nejedná sa pritom o „ukončenie skúšky“, ale je to rad skúšok, písomných seminárnych prác a nakoniec dosť náročná diplomová práca a až po jej úspešnom obhájení pred komisiou získava absolvent titul Weinakademiker.
Vo Weinakademie nepoznám nikoho, kto by dokázal verifikovať slovenský text pripravený do tlače, ale myslím si, že keď si pozorne prečítate podklady na ich domovskej stránke, tam je všetko veľmi jasne popísané. Stačilo si to skontrolovať a porovnať.
pre Admin: Mne skrytá, či neskrytá reklama vôbec neprekáža. Je to Vaše fórum, Vy určujete pravidlá hry. Ak som sa 7.3. k tomuto pojmu vyjadroval, tak som len stroho uviedol, ako to funguje v zahraničí, bez akýchkoľvek postranných úmyslov alebo narážok na konkrétne vína, osoby, príspevky… A už vôbec som nepožadoval sponzorské alebo akúkoľvek inú reguláciu, či moderovanie, nedával som Vám žiadne rady ani podnety na zmenu. Toľko na objasnenie…
p. Rudý – k tej reklame v diskusiách a komentároch: keď som spustil túto stránku, rozhodol som sa, že v záujme čo najotvorenejšej diskusie budem moderovať alebo vymazávať len minimálne. Verím, že nikto to nechce zneužiť.
Rozmýšľal som dosť veľa, či vymazať komentáre, ako napr. „XY má dobré vína“ – bez argumentov, bez odôvodnenia, čiže dá sa povedať, že de facto ide o reklamu (už sa stalo, že to niekto napísal na svoje vlastné vína 🙂 . Našťastie je pomerne málo podobných komentov, tak som sa rozhodol, že ich tam nechám. A niekedy sa smejem za počítačom 🙂
Musím však dodať aj to, že ma nesmierne tešia dobré komentáre, argumenty, informácie, tie, ktoré dopĺňajú články, alebo hoci aj opravujú nepresnosti, prinášajú nové pohľady a informácie. Niekedy získavam aj ja nové informácie od vás, komentujúcich, nové, zaujímavé pohľady, atď. V takýchto prípadoch som vždy veľmi rád, že som sa do projektu vinovino.sk pustil.
Typický slováci, väčšinou sa to strhne na kontraproduktívne ohováranie a osočovanie sa ľudí skrývajúcich sa za anonymitu.
„postreh“ – aj ja odmietam anonymné ohováranie, ale našťastie túto debatu vedú dvaja ľudia, ktorí sa podpísali (Stanislav Rudý, Dušan Blažíček) 🙂
ale uznávam, že téma, ktorú riešia, žiaľ nesúvisí s článkom 🙂
postreh to vystihol
Pán Rudý, nič iné som od Vás neočakával. Ohľadom článku o Weinakademie, k tomu sa nebudem vyjadrovať z dôvodu toho, že ostatní čitatelia tohto fóra ho možno nečítali, takže nevedia o čom je reč. Len dúfam, že nepredpokladáte, že som taký b…, že im v Ruste pretrčím slovenký text?
Už sa k tejto téme vyjadrovať nemienim, lebo sa to zvrtlo na osobné osočovanie a na to absolútne nemám náladu.
Pán Blažíček, chápem Vašu reakciu, pravda, či konštruktívna kritika sa niekedy prijíma veľmi ťažko. V diskusii na tieto témy končím aj ja. Ale chcel by som Vás ubezpečiť, že som ju nesmeroval voči Vašej osobe, pretože Vás vlastne vôbec nepoznám, (hoci som jeden rozhovor v minulosti s Vami už mal). Zároveň si u Vás vážim, že ste boli ochotný neanonymne diskutovať, že máte svoj vlastný názor, za ktorým si aj stojíte. Ja z našej diskusie vôbec nevyvodzujem také negatívne uzávery, ako Vy, ale každý sme iný…
Zdravím a želám veľa úspechov a dobrého vína
Pánové, pánové Chtěl jsem si se zájmem přečíst vaší diskuzi o vínech, zejména pak o červeném cuvé BJ. Z návštěvy nového vinařství Scheibelhofer v Andau jsem se právě vrátil. Oslovilo mě ,jako laika i letitého konzumenta, stejně tak jako merlot 2012 reserve a některá další červená vína. Teď k diskuzi, která zbytečně přešla do osobní roviny plné podpásovek a urážek. Podle mne 90,4 b. je úspěch v cenové kategorii12 Euro stoprocentně. Za ty peníze je to velmi slušné víno a i na Moravě bych hledal v této cenové kategorii težko srovnání Možná cuvé pana Beneše z Hrušek poř. p. Hrabala z Velkých Bílovic.
S pozdravem Víno,je bůh Juraj