V rámci rubriky „Najlepšie vína sveta“ som písal o medzinárodných odrodách: Tramín, Chardonnay, Rizling, Shiraz/Syrah, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon. Jasné, že aj na Slovensku sa nájdu zaujímavé vína vyrábané z týchto odrôd, určite ich nájdete pri hodnoteniach slovenských vín. V rámci diverzity by však možno stálo zato pozrieť sa na „slovenské odrody“. U nás sa ťažko hovorí o autochtónnych odrodách v tradičnom zmysle slova, čiže o odrodách ktoré sú typické len pre Slovensko a zároveň sa tu objavujú stáročia. Skôr by som používal tento výraz v regionálnom kontexte. Frankovka, Veltlín, Vlašák, Svätovavrinecké sú totiž klasické regionálne, stredoeurópske odrody a sú rovnako dôležité v Rakúsku, Maďarsku alebo na Morave ako na Slovensku. Na druhej strane však máme odrody, ktoré sa objavujú len u nás – sú to „nové“ odrody, ktoré boli v historickom kontexte prednedávnom vyšľachtené na Slovensku. Ide o Dunaj, Nitra, Hron, Devín, Milia, Noria (je ich viac, samozrejme, opisujem len tie najvýznamnejšie). Vína vyrobené z týchto slovenských odrôd zvyšujú regionálnu diverzitu vín a rozširujú paletu a ponuku.
Poďme sa teda pozrieť nato, kedy a ako tieto odrody vznikli a aké majú základné charakteristiky.
Devín. Vznikol krížením Tramínu a Veltlínskeho červenobieleho. Je prvým novošľachtencom, ktorý môže niesť prívlastok „slovenský“, zaregistrovaný bol v roku 1997. Je výsledkom úspešnej spolupráce Doroty Pospíšilovej a Ondreja Korpása. Jeden z mojich obľúbencov medzi slovenskými odrodami – víno vyrobené z Devína je aromatické s bohatou vôňou, nezaprie svojich predkov, predovšetkým Tramín… Podľa môjho názoru sa hodí na výrobu ľahších aromatických vín so miernym zvyškovým cukrom, musí však byť vybalansovaný peknou aciditou.
Milia. Vznikla krížením odrôd Tramín červený a Muller Thurgau, zaregistrovaná bola v roku 2002. Má muškátové-aromatické charakteristiky, opäť v kombinácii so zvyškovým cukrom prináša zaujímavé experimenty. Opäť však pozor na potrebnú aciditu.
Noria. Kríženec dvoch klasických bielych odrôd, Rizlingu rýnskeho a Sémillonu, ktorý je dôležitým elementom sladkých pokladov v Sauternes. Priznám sa, nie veľmi poznám vína z tejto odrody, snáď sa raz stretneme so zaujímavými vínami aj z tejto odrody. Ak máte tip, napíšte…
Dunaj. Kríženec Oporto a Muscatu Bouchet, ktoré potom boli krížené so Svätovavrineckým. Dunaj bol zaregistrovaný v roku 1997. Je to veľmi zaujímavá odroda, dáva plné, ovocné, južanské vína. Výborne sa hodí v kombinácii s barikovými sudmi. Ak sa dobre pamätám, na Slovensku disponuje najväčšou plochou Elesko.
Nitria. Najdôležitejšia odroda slávneho vína Enem od skalického Masaryka. Kríženec odrôd Abourou noir a Castets.
Hron. Zaregistrovaná v roku 2004. Výrazné ovocné chute, pekné výsledky dosahuje v kombinácii s „drevom“.
Po tomto všeobecnejšom opise by som rád prešiel k charakteristike konkrétnych vín. Keďže sa nedá opísať v rámci jedného článku všetko, vybral som vinárov a vinárstva s odlišným štýlom, aj čisté odrodové vína, ale aj blendy.
Masaryk – Enem (80% Nitra + Alibernet a Cabernet Franc). Energické, komplexné víno so silnými tanínmi a drevom. Ovocné arómy: najmä červené kôstkové ovocia, slivka, čerešne, trošku korenie (mleté čierne korenie), horkastý, bylinkový záver.
Elesko – Veterlín cuvée s Alibernetom, Merlotom a barikovaný Dunaj. Vo vôni káva a cherry-čokoláda, pekná, komplexná. Arómy sú čisté, jemné a elegantné, slovenský štýl kombinovaný eleganciou z Bordeaux. Ten barikovaný Dunaj nie je na zahodenie ani ako odrodové víno. Šťava, džús, trošku surový. Strúhaná čokoláda s vysokým obsahom kakaa, samotná horká čokoláda a nedominantná vanilka.
Chateau Modra vyrába zaujímavé vína zo slovenských a moravských odrôd (Dunaj, Hron, Neronet). Dunaj, bobuľový výber, prezentuje intenzívnu vôňu červených kôstkových ovocí, cédrového dreva; je to husté, koncentrované víno, typický slovenský štýl je kombinovaný južanskou horkosťou a prezretými ovociami, zaujímavé terciálne arómy; robustné víno.
A aby sme nevynechali ani biele odrody nech je tu Devín od Žitavských viníc. Sladký Devín 27 sa vyznačuje koncentráciou, bohatými arómami exotických ovocí, peknou rovnováhou a aciditou.
Je tu ešte jedna odroda, ktorá síce vznikla na Ukrajine, avšak nikde si nevybudovala také silné postavenie ako u nás. Je to Alibernet, kríženec Cabernetu Sauvignon a Alicante Bouchet. Alibernet bol u nás zaregistrovaný v roku 1975. Má veľmi intenzívnu a hlbokú-tmavú farbu, väčšinou sa používala na dodanie intenzívnejšej farby v rámci cuvée. Naši vinári však začali vyrábať aj odrodovo čisté Alibernety, ktoré sa vyznačujú intenzívnymi ovocnými arómami, animalitou a tanínmi. Barikové sudy týmto vínam určite prospievajú. Za zmienku určite stoje Alibernety od vinárstva Vinkova, od Karpatskej perly, zo Strekova, Eleska a pod.
Veľmi populárne sú aj moravské odrody – čiže tie ktoré boli vyšľachtené na Morave – ako napríklad Pálava, Aurelius alebo Neronet, ale aj ďalšie. To je však už téma na ďalší článok.
Abraxas povedal
..ano, nepresiel nazov obce. Nitria, je starodavny nazov pre Nitru.
Stanislav Rudý povedal
…a ešte jedna malá poznámka – ide o kríženec Castes a Abouriou Noir 3/8 (nie Aboririon…)
…3/8 je bližšie upresnenie, pretože aj odrody Hron a Váh sú krížencami z tých istých dvoch odrôd – v prvom prípade 3/22, v druhom 3/13.
Stanislav Rudý povedal
…a nie Castes, ale Castets… 🙂
admin povedal
Vďaka za upresnenie, aj Deni (opravil som a vymazal, s dovolením 🙂 )
Peter Ondruš povedal
Dobrý deň, okrem vyššie uvedených slovenských odrôd existujú aj ďalšie ktoré nie sú tak známe no sú rovnako kvalitné. Kompletný zoznam novošľachtencov nájdete tu: http://www.chovatelahospodar.sk/clanok/spoznajte-nove-slovenske-odrody-vinica-240
Myslím, že aj tie doteraz neznáme odrody sa budú čoraz viac drať do popredia.
admin povedal
Dobrý deň, vďaka 🙂 myslím si, že nato, aby sa akákoľvek odroda dostala do popredia, musí byť v nej produkované víno v dostatočnej kvalite a kvantite… čiže môžete mať vynikajúce víno, ale keď z danej odrody vyrobíte len zopár tisíc fliaš, nikdy sa to neujme. Čiže áno, čiastočný súhlas, ale nedá sa to na 10-20, čo 100 hektároch.