Skalická Frankovka je fenomén, podobne ako „račianska“. A ak sa opýtame ľudí zaoberajúcich sa s vínom, alebo aspoň sa o víno zaujímajúcich, koho meno im napadne pri slovnom spojení skalická Frankovka, 99 percent vám odpovie, že „však ten Masaryk…“.
Pán Masaryk je veľmi otvorený, priamy človek. Nehrá sa na hviezdu – štýlovo je to ideálny človek na ľudové degustácie s cimbalom a dobrým slovenským jedlom. Má štýl, ktorý vás prevalcuje v prvej minúte, ako 30 metrová morská vlna.
Vinárstvo „Víno-Masaryk“ sídli v slobodnom kráľovskom meste Skalica. Vzniklo v roku 1996 a nadnes sa stal jedným z najznámejších nie len v Malokarpatskej oblasti, ale aj v celoslovenskom meradle.
Štýl ich vín je typický slovenský, či už hovoríme a bielych alebo červených vínach. Možno ružové sa mi zdá byť viac „medzinárodné“, ale v prípade tejto kategórie nemám toho toľko od Masaryka odpité, aby som na základe 4-5 vzoriek mohol vyhlásiť definitívny verdikt.
Odrodová skladba pomerne široká: Aurelius, Bouvierovo hrozno, Devín, Chardonnay, Milia, Muškát moravský, Pálava, Rizling rýnsky a vlašský, Rulandské šedé a biele, Sauvibnon Blanc, Tramín a Veltlín z bielych odrôd, Alibernet, André, Cabernet Sauvignon, Dunaj, Frankovka, Rulandské modré, Svätovavrinecké a Zweigeltrebe a niekoľko cuvée z červených odrôd.
Ako vidno aj z tohto pomerne rozsiahleho zoznamu, Masarykovci pripisujú veľký význam odrodám vyšľachteným na Slovensku a na Morave. Azda u žiadneho iného vinárstva na Slovensku nenájdete taký široký sortiment vín z odrôd ako Dunaj, Milia, Nitra, Devín, Aurelius, Pálava, či už v podobe odrodových vín, alebo cuvée (viď Enem, 80 percentným podielom odrody Nitra).
Časť hrozna pochádza zo Záhoria, zo Skalických vinohradov, ďalšia časť pochádza z Južného Slovenska (napríklad z oblastí Strekov, Dvory nad Žitavou a podobne). Nie je to ale žiadna rarita: podobne riešia nedostatok vlastných vinohradov a slnečných hodín ostatné väčšie vinárstva v Malokarpatskej oblasti, vrátane tých najznámejších.
Veľmi veľký dôraz pri degustáciách kladú na zdôraznenie, že Vinárstvo Masaryk nepoužíva chemikálie, či „taníny a čipsy“ pri výrobe vín. Je to sympatické a určite to treba zdôraňovať, hoci často opakovaná veta, že na degustáciách, na ktorých sa zúčastnia sú väčšinou jediný ako „bio-vinárstvo“ nemusí vždy „sedieť“ 😀
Záznam z degustácie z októbra 2011.
Muškát Moravský 2010. Nie je to moja obľúbená odroda, ale personálne preferencie by nemali ovplyvňovať odborné hodnotenie. Kvetnaté arómy, intenzívna acidita a neohrabaný alkohol, ako keby vodka. Víno prezentuje jednoznačne odrodové charakteristiky, ale ten alkohol mi tam vadí.
Sauvignon Blanc 2010. Typická vôňa bieleho Sauvignonu, potom sladkasto-zelené arómy a ovocia (broskyne, egreš). Prirodzená chuť, čistá, s veľmi jemným sladkastým vplyvom v dochuti.
Chardonnay 2010. Typická kvetnato-alkoholická vôňa, typická pre niektoré slovenské biele vína. Zelenkasté charakteristiky, na môj vkus intenzívna acidita, to všetko doplnené žltými kvietkami.
Rulandské šedé 2009. Trošku vysoký alkohol, čo robí víno trošku fádnym, ináč celkom dobre prezentuje odrodové charakteristiky, čo v prípade Pinot-u Gris niečo určite znamená.
Rizling rýnsky 2010. Moja obľúbená biela odroda, vždy a u každého vinárstva som veľmi zvedavý čo z toho dokáže majster-vinár vyťažiť. Opäť intenzívna acidita a zelené, trošku nezrelé ovocia (napríklad biele ríbezle) a žihľava. Nezaškodil by viac dôrazu na bohatstvo a intenzitu aróm.
Pálava 2010. Veľmi pekná vôňa, sladký žltý melón. Harmónia: vôňa-arómy. Čisté ovocia dominujú medzi arómami, zrelá broskyňa a hrušky. Opäť „Masarykovsky“ intenzívna acidita.
Tramín červený 2010. Môj ďalší osobný lakmusový papierik medzi bielymi vínami. Arómy ruží, relatívne guľaté víno, v dochuti fádny tabak s bylinkami.
Cabernet rosé 2010. Silné, guľaté ružové víno. Pekný jahodový lekvár vo vôni, ale dominuje aj arómam.
Modrý portugal 2010. Ovocné víno, s tenkým telom a tabakovo-bylinkovou dochuťou.
Frankovka modrá 2009. Atramentové slovenské červené víno. Strúhaná čokoláda s vysokým obsahom kakaa, višne, škorica. Stredné telo, pozoruhodné, korektné víno.
Dunaj 2009. Pekná kombinácia horkej čokolády a čierneho korenia. Ďalej prichádzajú slivky a višne, ale nedominujú. Čisté arómy, typický slovenský štýl červených vín.
Cabernet Sauvignon 2010. Silný lekvárový charakter, spálené pneumatiky. Koncentrované víno, s vysokým alkoholom, prezretými ovociami (lekvár z čiernych ríbezlí), opäť typický slovenský rukopis.
Enem 2009. Vlajková loď vinárstva, cuvée z troch adrôd: Nitra (80%), Alibernet (10 %) a Cabernet Franc (10%). Najjemnejšie Masarykovo červené víno, pomerne elegantné, menej surové ako mladé červené od vinárstva. Relatívna komplexnosť, červené kôstkové ovocia, jemné sladké korenia a vanilka. Elegantné víno.
Ako som písal vyššie, je to záznam z degustácie a návštevy z októbra 2011. Rok predtým keď som tam bol, bol zoznam vín trošku iný, a asi o 8 vín dlhší, žiaľ tie poznámky som ale stratil. Niečo mám v hlave, určite za zmienku stojí napríklad polosladký Aurelius, príjemné víno, ešte jednu fľašu aj mám, niekedy už to už otvorím a napíšem aké to bolo :-).
Hodnotenie Enemu 2007 si môžete prečítať TU: http://www.vinovino.sk/hodnotenie-vin/slovensko/enem-2007-masaryk-juznoslovenska-vinarska-oblast-strekovsky-rajon-slovensko/
O slovenských odrodách si môžete viac prečítať TU: http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/najlepsie-vina-sveta/slovenske-odrody-devin-dunaj-a-dalsie/
Rozhovor s Alojzom Masarykom si môžete prečítať TU: http://www.vinovino.sk/encyklopedia-vina/rozhovory/rozhovor-s-alojzom-masarykom/
Pridaj komentár